Najstarszy duży browar we Lwowie powstał w 1656 roku, gdy tutejsi jezuici otrzymali prawo warzenia piwa i w 1715 roku na działce w Kleparowie otrzymanej od księcia Stanisława Potockiego wznieśli budynki w których po dziś dzień trwa produkcja. Jakość lwowskich piw znacznie poprawiła się w XIX wieku, gdy w mieście zaczęli otwierać swoje zakłady niemieccy browarnicy, sprowadzający z rodzinnych stron nowe technologie i wiedzę. W roku 1898 połączyło się pięć wytwórni dając początek Browarowi Lwowskiemu (Lwiwśka pywowarnia), które nawet w czasach władzy sowieckiej utrzymały jakość, produkując piwa uznawane wówczas za najlepsze w całym Związku Radzieckim („Lwowskie i Żygulowskie”). Do najpopularniejszych należą lagery („Lvivskie 1715”, „Lvivskie Dunkel”, czy „Robert Doms Vidensky” – wiedeński lager nazwany na cześć jednego z browarników przybyłych tu z Prus, który był wieloletnim właścicielem Browaru), pszeniczny „Biały Lew” i ciemny „Porter”.
Przy ulicy Kleparowskiej, we wciąż działającym browarze, w 2005 roku otwarto muzeum historii produkcji złocistego trunku, noszące nazwę Lwiwarnia.

