Śledziki po litewsku – morze i las na jednym półmisku

          Połączenie solonych śledzi i suszonych grzybów wydaje się być naturalne dla kuchni kraju leżącego nad morzem i pełnego kniei. Jego przyrządzenie też jest naturalnie proste!
         Wymoczone płaty śledzi dzieli się na dwie części – mniejszą drobno sieka, większą dzieli na dzwonka. Ugotowane do miękkości suszone grzyby kroi się w drobną kostkę, dodaje do tego zeszkloną posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy, wywar z grzybów i posiekane śledzie. Sos krótko dusi się i po przestudzeniu przekłada nim dzwonka śledzi ułożonych na półmisku. Do tego na wierzch można dodać pokrojone kiszone ogórki…

cof

Następny wpis

Kiszony czosnek – (nie)pachnący antybiotyk

pon. lis 30 , 2020
          Zanim nastanie zima, warto przygotować sobie zdrowe powitanie mrozów. Potrzeba do tego nieco czasu: dwa-trzy tygodnie czekania oraz kilku główek czosnku podzielonych na ząbki i obranych z łupin, baldachów kopru, ziaren gorczycy, plastrów chrzanu i pokrojonej w kawałki marchewki. Wszystko to zalewamy osoloną wodą i kisimy… Ot, i taka recept(ur)a!