Podawany do herbaty, kawy czy wina ser jabłkowy wyrabia się tylko z przecieru jabłkowego oraz cukru lub miodu. Jego smak można wzbogacić dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonu i goździków, a kolor – sokiem z czerwonych buraków.
Długotrwały proces smażenia powoduje, że gotowy produkt można kroić nożem!
Ser jabłkowy („obuolių sūris”) jest popularny na Litwie, gdzie dawniej podawano go głównie na dworach, ponieważ zarówno miód jak i cukier były dość kosztownymi produktami. XVII-wieczny kucharz księcia Radziwiłła miał w swych notatkach zdanie, że wyrabiał ser pigwowy („cidonijų sūriu”), ale „… ten sam ser można zrobić z jabłek…”. Dokładny przepis (w języku litewskim) na ten wyrób znalazł się w książce Wincentyny Zawadzkiej wydanej w 1907 roku nakładem drukarni i księgarni jej męża.


(zdjęcie archiwalne: https://en.wikipedia.org/wiki/Józef_Zawadzki_printing_shop