Masło śledziowe – na dobry apetyt

          Robi się je z wymoczonego w wodzie płata śledziowego, bardzo drobno posiekanego i następnie utartego z miękkim masłem na jednolitą masę. Do tego już trzeba tylko kromki chleba albo ziemniaków ugotowanych w mundurkach.
         Do początków XX wieku często gościło na stołach mieszczaństwa i drobnej szlachty, dziś jest już nieco zapomniane, a może raczej wyparte przez inne masło – czosnkowe…

cof

Następny wpis

Śledzie pocztowe – to nie żart: śledzie dowożone pocztą!

pon. lis 30 , 2020
          Dawniej do ich przygotowania używano tylko mało solonych najświeższych ryb, dowożonych… pocztą! Zaświadcza o tym notka z 1858 roku zamieszczona w „Kurierze Warszawskim” (pisownia oryginalna): „Pierwsze śledzie pocztowe z tegorocznego połowu, nadeszły wczoraj do handlu (…). Hamburczycy w tym roku expedjując śledzie do kraju tutejszego, opatrzyli każdą baryłkę, kartką drukowaną, (…): «Przy otworzenie beczki na ostrym końca trzeba wierzchne dna zmnieyszyc i kamieniem oczenzyc, aby sledzie az do końca pod sledzowka po rostały bo bez sledzowki sledzie przymuiom smak tranu. Kiedy sledz mientki i łagodny nie trzeba go włożyć w wodzie, tylko go prosto wodem omyc.»”         Kilka lat później, w 1864 roku, prasa donosiła (pisownia oryginalna): „Od lat dwudziestu niezawitał (…) ani […]