Kartacze – litewski specjał z ziemniaków

          Danie uznawane za narodową potrawę Litwinów robi się z ciasta z tartych surowych i gotowanych tłuczonych ziemniaków z dodatkiem pszennej mąki i jajek oraz farszu z mielonego mięsa. Są też wersje z twarogiem, gotowaną kiszoną kapustą czy suszonymi grzybami, ale najpopularniejsza jest ta pierwsza.
         Najczęściej podaje się je okraszone skwarkami z boczku z dodatkiem smażonej cebuli, albo sosem grzybowym z dodatkiem kwaśnej śmietany.
         Starsza litewska nazwa tej potrawy to „didžkukuliai”, czyli pierogi. Później zaczęto nazywać je „cepelinai”, wywodząc nazwę od producenta sterowców, Zeppelina, kształtem przypominających pojedynczy pieróg. W dawnej Polsce nadano jej miano kartaczy, jako że przypominają pociski artyleryjskie o takiej samej nazwie.

Pocztówka z około 1905 roku reklamująca loty sterowcami do Kłajpedy

(zdjęcie archiwalne: https://lt.wikipedia.org/wiki/Dirižablis)

Następny wpis

Ser jabłkowy – bezmleczny deser

pon. paź 19 , 2020
          Podawany do herbaty, kawy czy wina ser jabłkowy wyrabia się tylko z przecieru jabłkowego oraz cukru lub miodu. Jego smak można wzbogacić dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonu i goździków, a kolor – sokiem z czerwonych buraków.          Długotrwały proces smażenia powoduje, że gotowy produkt można kroić nożem!         Ser jabłkowy („obuolių sūris”) jest popularny na Litwie, gdzie dawniej podawano go głównie na dworach, ponieważ zarówno miód jak i cukier były dość kosztownymi produktami. XVII-wieczny kucharz księcia Radziwiłła miał w swych notatkach zdanie, że wyrabiał ser pigwowy („cidonijų sūriu”), ale „… ten sam ser można zrobić z jabłek…”. Dokładny przepis (w języku litewskim) na […]