Fuszer – sycące danie kresowej biedoty

          Fuszer to nazwa używana w kuchni kresowej; na ziemiach polskich potrawa ta znana jest pod wieloma nazwami: prażucha, porka, lemieszka, kulasza…
         Tradycyjny fuszer robi się z ugotowanych, a następnie utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Podaje się je jako kopczyk z wgłębieniem w środku, w który nakłada się kiełbasę usmażoną z cebulką lub boczek albo polewa rozgrzanym smalcem z prażoną cebulką, lub w wersji najbiedniejszej – tylko smalcem. Fuszer najlepiej smakuje z kiszoną kapustą lub kwaszonymi ogórkami. Niektórzy preferują zsiadłe mleko…

Następny wpis

Podpłomyki – najprostsza wersja chleba

pon. sty 4 , 2021
          Klasyczne podpłomyki robi się z mąki pszennej i wody z dodatkiem soli, ale można też dodać olej lub mleko. Wyrobioną masę należy cienko rozwałkować, podzielić na placki i usmażyć bez dodawania tłuszczu aż staną się rumiane z obu stron, na mocno rozgrzanej patelni. Można je podawać do zup lub dań mięsnych i warzywnych, a w unowocześnionej wersji potraktować jako podkład pod… pizzę!