Fuszer to nazwa używana w kuchni kresowej; na ziemiach polskich potrawa ta znana jest pod wieloma nazwami: prażucha, porka, lemieszka, kulasza…
Tradycyjny fuszer robi się z ugotowanych, a następnie utłuczonych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Podaje się je jako kopczyk z wgłębieniem w środku, w który nakłada się kiełbasę usmażoną z cebulką lub boczek albo polewa rozgrzanym smalcem z prażoną cebulką, lub w wersji najbiedniejszej – tylko smalcem. Fuszer najlepiej smakuje z kiszoną kapustą lub kwaszonymi ogórkami. Niektórzy preferują zsiadłe mleko…
Możesz polubić
-
3 lata temu
Podpłomyki – najprostsza wersja chleba
-
3 lata temu
Kartacze – litewski specjał z ziemniaków
-
3 lata temu
Czerwony barszcz – zupa na zakwasie z buraków
-
3 lata temu
„Sto lat żyje, kto lwowskie piwo pije”