Aby ugotować barszcz, najpierw trzeba zrobić zakwas. W tym przypadku potrzeba czerwonych buraków, skórek z razowego chleba oraz ciepłej wody. Na jego powstanie czeka się 4-5 dni.
Po tym czasie przygotowuje się pozostałe składniki potrawy: pokrojoną marchew i pora oraz korzenie selera i pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy warzywa będą półmiękkie dodaje się zakwas i pokrojone buraki oraz doprawia solą i pieprzem. W niektórych regionach do zakwasu dodaje się czosnek lub majeranek, a do wywaru fasolę (połowa zmiksowana, połowa – całe ziarna), jabłko albo suszone grzyby. Z kolei w wersji niepostnej można wzbogacić go o przesmażony na rumiano wędzony boczek.
Niezależnie od przepisu każdy czerwony barszcz najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami. Sezon buraczany to okres jesienno-zimowy, ten w którym jego właściwości pomagają wzmocnić organizm.
Warzywo to pochodzi od buraka dzikiego rosnącego na Bliskim Wschodzie i w Indiach i jest znane kucharzom od starożytności, choć ten, którego dziś gotujemy znacznie różni się od swoich poprzedników.
