Czerwony barszcz – zupa na zakwasie z buraków

          Aby ugotować barszcz, najpierw trzeba zrobić zakwas. W tym przypadku potrzeba czerwonych buraków, skórek z razowego chleba oraz ciepłej wody. Na jego powstanie czeka się 4-5 dni.
         Po tym czasie przygotowuje się pozostałe składniki potrawy: pokrojoną marchew i pora oraz korzenie selera i pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy warzywa będą półmiękkie dodaje się zakwas i pokrojone buraki oraz doprawia solą i pieprzem. W niektórych regionach do zakwasu dodaje się czosnek lub majeranek, a do wywaru fasolę (połowa zmiksowana, połowa – całe ziarna), jabłko albo suszone grzyby. Z kolei w wersji niepostnej można wzbogacić go o przesmażony na rumiano wędzony boczek.
         Niezależnie od przepisu każdy czerwony barszcz najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami. Sezon buraczany to okres jesienno-zimowy, ten w którym jego właściwości pomagają wzmocnić organizm.
         Warzywo to pochodzi od buraka dzikiego rosnącego na Bliskim Wschodzie i w Indiach i jest znane kucharzom od starożytności, choć ten, którego dziś gotujemy znacznie różni się od swoich poprzedników.

cof

Następny wpis

Śledziki po litewsku – morze i las na jednym półmisku

pon. lis 30 , 2020
          Połączenie solonych śledzi i suszonych grzybów wydaje się być naturalne dla kuchni kraju leżącego nad morzem i pełnego kniei. Jego przyrządzenie też jest naturalnie proste!         Wymoczone płaty śledzi dzieli się na dwie części – mniejszą drobno sieka, większą dzieli na dzwonka. Ugotowane do miękkości suszone grzyby kroi się w drobną kostkę, dodaje do tego zeszkloną posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy, wywar z grzybów i posiekane śledzie. Sos krótko dusi się i po przestudzeniu przekłada nim dzwonka śledzi ułożonych na półmisku. Do tego na wierzch można dodać pokrojone kiszone ogórki…